Bine ai venit! Aceasta este o "parcare pentru ganduri".
Nu se plateste taxa nici de stationare, nici de oprire.

miercuri, 14 octombrie 2015

Optimizeaza-ti costurile!

In fiecare dimineata alarma telefonului ma anunta ca indiferent cat am dormit, e timpul sa imi pun in alerta organismul, pentru o noua zi la job. Sunt dimineti cand imi vine sa-mi aman alarma telefonului, apoi imi aduc aminte ca asa ceva nu pot face decat in weekend, atunci cand pot sta tolanita in pat cat doresc.
Asa ca dupa un dus, dupa o gura de cacao cu lapte, ma echipez si plec spre troleu, apoi spre autobuz. Da, ca sa ajung la job trebuie sa iau  doua mijloace de transport in comun. Se intampla de foarte multe ori vara sa fie extrem de cald, iar iarna sa simt aerul geros care ma cuprinde de la picioare in sus. Asa se face, ca de cele mai multe ori ajung la job inghetata de frig. Noroc am ca in cladirea unde muncesc,  centrala termica deja a incalzit calorifele si e gata sa ma intampine.
Chiar daca uneori devine mult prea cald chiar si pentru mine, nu deschid geamul ci opresc caloriferele. Ar fi pacat sa irosesc atata energie. Pana la urma si centrala termica foloseste energie electrica si gaz pentru a pune in functiune pompa de incalzire, care conduce apa calda in calorifere. Noi, colegii ne-am propus sa economisim cat mai multa energie, nu de alta, insa si planeta are resurse limitate si daca putem face ceva, atunci ar fi pacat sa nu fie asa.
Stim ca e mai usor sa lasi imprimanta in priza, pornita, pentru ca atunci cand ai nevoie de ea sa o folosesti extrem de repede, noi insa o scoatem din priza si o conectam doar cand avem nevoie de ea. La fel facem cu toate celelate aparatele electrice: cafetiera si aparatul cu microunde din sala de mese. Si in plus, nici apa calda nu o folosim fara sa ne pese.
Chiar daca suntem la job si practic nu platim noi fizic factura, acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa uitam robinetul sa curga in nestire. 
Am citit multe despre modul in care se irosesc energia si cum  unii care ne sunt "colegi de planeta"  nu au nici macar apa de baut, asa ca ne-am gandit ca noi sa facem ceva.
Ca in orice companie, fluxul tehnologic nu lipseste. Tot ceea ce facem are legatura cu conexiunea la internet, cu laptopul de pe care scriem si trimitem mailuri, rapoarte. Si chiar daca nu sunt laptopurile noastre nu uitam sa le scoatem din priza atunci cand au bateria complet incarcata. Pe langa faptul ca nu irosim aiurea energia, prelungim si viata celor care ne ajuta sa ne platim facturile acasa. :)
Avem noroc sa lucram intr-o cladire de birouri noua, in care peretii sunt izolati termic, iar geamurile termopan ajuta la izolarea fonica si termica.
Ei bine, vara ne bucuram de aer conditionat, pe care nu-l folosim niciodata cu geamurile deschise si pe care il scoatem din priza ori de cate ori am terminat programul de munca sau atunci cand nu e cazul sa-l folosim. Da, si ledul acela care ne arata ca aerul e conectat la priza foloseste energia electrica. Si putin cate putin duce la cumularea de kilowatti.
Sa economisim energie a devenit un stil de viata, unul sanatos. Astfel ca ne-am obisnuit sa folosim becurile doar cand e cazul. Avem noroc sa muncim intr-o cladire care detine un certificat energetic de clasa A, datorita investitiilor realizate.


Stii ceva? Si tu poti afla cat de mare e transferul termic al biroului sau al casei/blocului unde locuiesti, pe unde practic se pierde din caldura si cum poti sa optimizezi consumul de energie. Astfel ca si tu poti solicita parerea unui expert termografie, care te va ajuta sa cu siguranta sa afli de ce costul facturilor tale la factura de gaz si curent este mare.
Si tu iti poti optimiza costurile, daca stii sa faci cele mai bune investitii!




Acest articol a fost scris pentru competitia SuperBlog 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu