Bine ai venit! Aceasta este o "parcare pentru ganduri".
Nu se plateste taxa nici de stationare, nici de oprire.

luni, 2 februarie 2015

Nu irosi, fii cumpatat!

E nebunie atunci cand ne lasam prada imaginatiei, gusturilor si inventilor. Parca totul sare in aer! Cum unde? Acolo unde stomacul nostru va fi pregatit sa ne multumeasca pentru fiecare aroma. Ce sa fie oare? E locul unde ma simt cel mai bine, acolo unde ma relaxez cel mai bine, mai ales cand stiu ca urmeaza sa creez ceva pentru cei dragi mine si chiar pentru dragul meu stomac. :) Imi place sa experimentez tot felul de arome, tot felul de preparate culinare si totusi imi place si sa fiu exacta. Cum altfel decat folosind cantarul de bucatarie, paharele gradate! Cum sa-ti iasa un preparat culinar dupa reteta, daca nu respecti cantitatile? Nu doar ca te asiguri ca preparatul tau va iesi conform indicatiilor bucatarului, dar sigur vei face si economie la ingrediente. Nu vei arunca faina degeaba, nici ceapa si nici macar uleiul. Categoric, aceasta este o metoda sa economisesti in bucatarie.
De regula, atunci cand nu avem "masuri",cand nu avem cantitati masurate, tot adaugam si uite cum ne trezim ca am experimentat mai multa mancare decat invitatii la masa. Rezultatul? Aruncam mancare. :) Cum ar fi insa, sa calculam inainte cat ar insemna in grame, o portie de exemplu, de carne cu o garnitura langa? Exact ca la restaurant. :) Asa te-ai asigura  ca farfuriile vor fi cu siguranta goale, la finalul mesei.
Cred ca cel mai mult aruncam...painea. Indiferent ca o cumparam sau o facem chiar acasa, painea este mereu prima care ajunge la gunoiul menajer. Cum ar fi, ca atunci cand o pregatim cu maestrie acasa, sa o facem direct in forme, care sa ne asigure exact cantitatea pe care o consumam in 2 zile? Ma gandesc ca totusi nu mancam mai mult de 2 zile din aceeasi paine: nu de alta, dar nu mai are acelasi gust, isi pierde din proprietati. 
Aceeasi metoda se poate aplica si atunci cand pregatim bunatati dulci, evident cele care se pot realiza in tot felul de forme. Pana la urma va fi si distractiv. Nu doar pentru cei mici, ci si pentru noi. :)
Se intampla uneori atunci cand gatesti ceva preparat culinar, sa-ti dai seama ca tocmai ti s-a terminat piperul. Magazinul e prea departe, asa ca apelezi la vecini. aEvident ca vecina iti va da, insa cu moderatie,asa doar cateva boabe pe care sa le asezi in rasnita ta. Cere de la vecini si asa sigur nu ajungi sa irosesti ingredientele si nici mancarea! Vei primi doze limitate, asa ca e cea mai sigura metoda sa nu gatesti mult, ci cat e necesar si sa nu te trezesti ca ai facut risipa de mancare.E drept ca la un moment dat o sa inapoiezi ingredientele vecinilor tai. Ba chiar ai putea sa-i rogi sa-ti depoziteze ingredientele si sa iei de la ei doar dozele necesare pentru ca preparatul tau sa fie la fix pentru toti cei care se aseaza la masa ta. :)
 Irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, “Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu