Bine ai venit! Aceasta este o "parcare pentru ganduri".
Nu se plateste taxa nici de stationare, nici de oprire.

luni, 17 martie 2014

Cum pregătim elevii pentru viață?

Nimic nu e ceea ce pare. De foarte multe ori oamenii pe care-i consideram ca fiind necompatibili cu..."invatatura" se dovedesc a fi cei mai buni. Atunci cand vine vorba de copii si nu doar de ei, lucrurile interzise sunt in viziunea lor ... mereu permise. Cu cat incerci sa le limitezi accesul la anumite obiecte, pe care tu le consideri mult prea "evoluate" pentru ei, cu atat ei vor face chiar...imposibilul sa ajunga la ele. :)
Traim intr-o era a tehnologiei, intr-o era in care totul este teleghidat, coordonat de masinarii, care au ajuns sa gandeasca sau chiar sa deseneze in locul nostru. Si daca tot avem la dispozitie atat de multe canale de...joaca, la nivel macromolecular, de ce sa nu le folosim in folosul nostru?
De atatea ori nu ai auzit: "...te-ai uitat prea mult la televizor", "...inchide calculatorul". Evident sunt scoase dintr-o conversatie mama-copil. Ce-ar fi daca ne-am invata copiii sa foloseasca tehnologia in folosul lor?
Poate ca ar trebui sa le aratam ca pe laptop sau desktop poti sa faci si altceva in afara de a te juca sau de a conversa pe retelele sociale.
Mi-ar placea, ca ajutata de companii mari ai lumii, precum Apple, Samsung, giganti auto, sa pun la punct proiecte informatice. De exemplu, sa gandim matematica folosindu-ne de jocuri create de Apple sau Samsung. Jocuri, in care elevii sa invete sa efectueze tot felul de operatii matematice folosindu-se de personaje din viata reale. Eu as propune jocul " cum poti ajunge cel mai bun prieten al lui Marc Zuckerberg" Finalul jocului sa-ti aduca o intalnire fata in fata cu insusi Zuckerberg si evident o bursa de 3 luni la sediul unde Facebook este la el acasa. 
Mi-ar placea sa se organizeze campionate nationale, iar finalul sa fie o bursa chiar la sediul...Samsung, evident tot pentru elevi. Tema de concurs sa fie, "cum vezi tu viitorul tehnologiei in scoala si cum ti-ai dori sa se desfasoara o ora de istorie", de exemplu.
Sa nu uit de cei care adora sportul. Pentru ei as propune o tema care sa-i aduca fata in fata cu...Nadal de exemplu. Ei vor trebui sa gandeasca un proiect alaturi de scoala in care invata, legat de cum ar arata terenul de tenis al viitorului.
Sunt extrem de multi copii, care nu mai apreciaza sacrificiile parintilor, asa ca as gandi un proiect pentru ei, ca sa inteleaga ce inseamna sa traiesti intr-o familie care le asigura toate conditiile pentru ca ei sa poata sa invete, sa manance, sa se joace. Pare ceva normal, insa sunt foarte multi copii care nu au parte de conditiile normale de viata. Asa ca, as propune un proiect in care copiii sa traiasca o saptamana alaturi de cei care au conditii mai sarace de viata. Sunt convinsa ca dupa o asemenea experienta vor invata sa aprecieze lucrurile simple ale vietii si sa-i respecte pe cei care le ofera zi de zi iubire neconditionata.
Maniera in care ne educam copiii nostri se reflecta zi de zi in actiunile lor. 
Proba este  sponsorizată de Reeija, magazin online care oferă genti piele si cadouri femei.
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2014. 

2 comentarii:

  1. Mi se pare o idee excelentă având în vedere faptul ca un copil este atras ca un magnet de tehnologie. Un copil siluit să facă ceva ce nu-i place (spre exemplu să citească o carte) când ştie că pe calculator îl aşteaptă cine ştie ce jocuri sau activităţi online, cu siguranţă nu va reuşi să se concentreze iar timpul va fi pierdut în defavoarea lui. Ideea joculetelor pare una rezonabilă şi ar putea fi o variantă atractivă şi distractivă pentru a îi ajuta pe copii să înveţe mai uşor ceea ce li se pare prea greu pe foaie. La fel de mult mă încântă şi ideea creării unor proiecte, ar putea să le dezvolte creativitatea şi imginaţia, vederea în spaţiu şi chiar să îi ajute să se descurce mai bine cu diferite programe special realizate pentru aşa ceva. O idee foarte bună!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca-mi impartasesti ideile! Sper ca in viitor aceste idei sa devina proiecte...viabile!

      Ștergere